Beltaine – oheň v nás

Beltaine, svátek s hlubokou tradicí. Někdy nazývaný Valpružinou nebo Filipojakubskou nocí. Slaví se z 30. dubna na 1. května, což je také den, který Mácha nazval jako první máj, lásky čas

Ve všech tradicích je oslavou života, lásky, plodnosti, ale zároveň je spojený s očistou, léčením a novými záměry.

Našim známým zvykem je tradiční setkání v každé obci, kde se zapálí velký oheň a „pálí se čarodejnice“. Často se jedná o slaměnou pannu, která je symbolem ukončení zimy, tmy a černé magie. Nejdůležitější na tomto zvyku je samotné setkání všech rodin a jejich vzájemná pospolitost, otevření a propojení se s okolím. Protože zima nás často uzavírala doma.

To, co ale často nevnímáme a automaticky děláme, jsou mnohdy zvyky, které jsou zakořeněnou tradicí a již nedochází k předávání jejich smyslu a legendy, jako je například skákání přes oheň. Dříve se dělal právě pro očistu, léčení neduhů a posílení zdraví nebo šlo také o to, skočit si pro to, co v životě chci. Skočit s uvědoměním, že pro svůj záměr musím něco udělat, něco nechat za sebou a vykročit do neznáma.

Skákáním přes oheň v páru můžete společně potvrdit svou životní cestu, můžete si skočit pro společný záměr, který může být změnou nebo naopak posílením stávajícího vztahu, utvrzení společné lásky, komunikace a vášně.

Pojďte to proto letos udělat jinak a vědomě. Pojďte nechat strachy za sebou a vědomě si skočte pro to, co v životě chcete mít.

Nezapomeňte také do ohně při jeho zakládání vložit to, co chcete pustit, spálit, ukončit a nechat odejít. Zároveň můžete dát do ohně obětinky v podobě květin, větviček nebo dřívek jako poděkování za splnění vašich přání.

V případě, že se nebudete účastnit velkého ohně, můžete si ho v menší podobě udělat doma nebo si udělat rituál se svíčkou:

Připravte si dvě svíčky, jednu tmavé barvy a druhou barvy světlé. První, tmavou svíčku, zapalte a do jejího plamene našeptejte vše, co chcete ze svého života pustit. Posléze svíčku sfoukněte. Následně zapalte svíčku světlé barvy, do té nahlas vyřkněte svá přání a záměry a tu naopak nechte dohořet. Svíčka, která má napomoci očistě a puštění, by měla být v barvě tmavé. Druhá svíčka, podpůrná a uzdravující, by měla být v barvě světlé.

Energie tohoto období je nejen ohnivá, ale zároveň zemská, protože přichází energie Býka, který podporuje růst podnikání, tvorbu finanční stability a zhmotňování vizí. Podporuje i tvorbu a budování harmonického domova. Takže pokud se nyní chcete pouštět do nových projektů, můžete je podpořit tím, že symbolicky zapálíte oheň, který budete kultivovat, aby se nakonec z plamínku stal silný a vytrvalý oheň.

Dalším rituálem v době Beltainu jsou očistné a ozdravné koupele u pramenů, studánek nebo řek. Se záměrem můžete pustit, to co vám již neslouží a následně nabít své tělo zdravím, radostí, energií a omlazením. Samozřejmostí je dané místo před rituálem očistit a uctít.

Koupel si samozřejmě můžete udělat i doma. Smýt ze sebe vše, co chcete pustit, očistit své tělo i mysl a zároveň své tělo dobít energií vody, svobodnou čistou láskyplnou plynoucí. Můžete si nasypat do vany sůl a levandulový olej pro očištění a puštění. Následně po koupeli své tělo opečujte olejem nebo tělovým mlékem. S každým dotekem mu vyjadřujte vděčnost za to, že tu pro vás je, že je zdravé a umožňuje vám žít.

Pokud chcete ve svém životě podpořit lásku nebo posílit rovnováhu mužské a ženské energie, můžete vztyčit májku jako symbol muže a ozdobit jí mašlemi jako symbol ženy. Co mašle to přání toho, co chcete mít ve svém životě, radost lásku bezpečí zdraví harmonii komunikaci rozkvět stabilitu…

Samozřejmě jedním z nejkrásnějších zvyků je i omlazující láskyplný polibek pod rozkvetlou třešní. Tak na něj nezapomeňte🙂.


Jedním z transformačních víkendů se zaměřením na živel ohně je tento.

Zaměřujeme se na práci s naším vnitřním ohněm, pro co „hoříme“, co nás naplňuje a také co potřebujeme v našem životě podpořit, kde nám to flow stagnuje a energie neproudí, tak jak má.

Působím jako jedna z lektorek na tomto transformačního výcviku, zde můžete zjistit více

Vokounová Krepčíková Miroslava
Mým posláním, je pomáhat lidem v náročných životních situacích. Díky mým dlouholetým zkušenostem v osobním poradenství se již mnoho lidí posunulo dál a oprostilo se od toho, co je tížilo. Učím lidi, jak získat sílu a motivaci, vyřešit své problémy, protože jsem expert a vím, jak na to. Baví mě stále hledat a vytvářet nové možnosti, jak úspěšně najít tu pravou cestu na jejich životním rozcestí. Můj příběh si přečtěte tady :
Komentáře